Ветеринарна клиника Есковет
 
Посетете ни във Facebook

 

 

Ехдграфия и ренгенография
Офталмология


д-р Еленкова
д-р Еленкова, офталмология, мекотъканна хирургия и ендоскопия

 

Сложното устройство и финните функции на зрителния орган, неговото повърхностно разположение и специфичната му структура, създаваща възможност за пряко и инструментално наблюдаване на почти всички очни сегменти са причина ветеринарната офталмологията да се обособи като самостоятелна наука и то с много подразделения. За това допринася и факта, че зрителния анализатор е в много тесни и сложни връзки с останалите органи и системи на организма, особено с централната нервна система.  Ветеринарната офталмологията се занимава още с диагностициране на заболяванията на зрителния анализатор, процеса на тяхното протичане и лечение, което цели както създаване на максимален комфорт на животното , така и запазване на зрението. Често това се постига само с медикаменти, но в някои случаи се налагат и хирургични интервенции.
Ветеринарномедицинската офталмология е дисциплина силно зависеща както от уменията и метода на работа на очния лекар, така и от медицинската апаратура.
Ние от ветеринарна клиника „Есковет „ разполагаме със съвременен офталмологичен кабинет, модерно оборудване за диагностика, хирургия и лечение на очните заболявания и се стремим чрез професионализъм, корекност и отговорност да създадем максимален комфорт на вашия домашен любимец.

 

Специализация по „Офталмология и офталмохирургия“ на тема:

„Реконструктивни хирургически процедури на клепачите"

 

Клиниката разполага с модерен операционен микроскоп, даващ възможност за прецизно извършване на всички хирургични интервенции на очите. Незаменим и основен уред , използван при всеки офталмологичен преглед в нашата клиника е слит лампата, която с подходящо увеличение и специфична светлина дава възможност за извършване на биомикроскопия и изследване в детаил на предния сегмент на окото. Това позволява на специалиста много точна преценка и интерпретация на структурата на роговицата, увеята, камерения ъгъл и лещата, което е от съществено значение за бързо и успешно поставяне на диагноза.

     
   

За диагностика и лечение още се включват :

 1. Изследване на проходимостта на слъзните канали, промиване, рентгенография с контраст на слъзни канали, хирургически процедури при обструкцичя, атрезия и др.
 2. Диагностика и лечение на заболявания на клепачите- оперативно коригиране на трихиазис- ентропиум (вгъване на клепачите навътре), коригиране на назални гънки причиняващи трихиаза, ектропиум (обръщане на клепачите навън) отстраняване на образувания и тумори от клепачите, премахване на ектопични мигли и дистрихиазис (неправилно разположени мигли), блефаропластика.
 3. Оперативна обработка при изпадане на жлезата на третия клепач cherry eye.
 4. Измерване на слъзната секреция чрез тест на Ширмер за диагностика на сух кератоконюнктивит.
 5. Диагностика, хирургично и медикаметозно лечение на заболявания на роговицата- конюктивална пластика при дълбоки корнеални язви, десцементоцеле и перфорация на роговицата. Диагностика и медикаментозно лечение при неязвени кератити.
 6. Тонометрия - извършва се със специализиран уред тоновет (измерване на вътреочното налягане) за диагностика на глаукома.
 7. Ехография на око при отлепване на ретината, луксация на лещата, неоплазии, ретробулбарни абсцеси и др.

   

     
   

- Микробиологично изследване на очен секрет и камерна течност. Широк спектър от           локални и системни антибиотици и много други медикамети за лечение.

  • Диагностика и терапия на генетични и породни заболявания.
  • Оперативно лечение при очни травми, отстраняване на чуждо тяло от око.
  • Директна и индиректна офталмоскопия след накапване на мидриатик за диагностика на вродени и придобити заболявания на ретината и очния нерв.
  • Инжективно поставяне на медикаменти в очите. парацентези.
  • Преглед под наркоза ако е необходимо.
  • Диагностика и лечение на увеит.
  • Диагностика на очни заболявания при екзотични животни.
  • Диагностика по отношение на редица заразни, паразитни, метаболитни, недоимъчни, алергични, имуномедиирани и наследствени заболявания, в чийто синдром очните симптоми имат важно, а понякога и патогномично значение.
     
   

Кога вашият домашен любимец има нужда от компетентна лекарска намеса :
При промяна в поведението - неувереност, потреперване, при чесане, закачане на очите с лапи, блъскане в предмети. Разликата в поведението привечер и на ярка светлина е ранен индикатор за нарушение на зрението. Увереното слизане по стълбите изисква добро зрение - куче, което върви неуверено надолу, но отлично се качва, е възможно да страда от нарушение на зрението.При наличие на изтечения или ненормален вид на очите. При дискомфорт в очите може да има и обща отпадналост, отказ от храна и др.

Нашият специалист офталмолог д-р Еленкова ще отдели необходимото време и внимание да прегледа Вашия домашен любимец и да отговори на всичките Ви въпроси след предварително записан час.

     
 
 
 
 
 
 
 
 
   
    Раотно време

НЕБЕСНИТЕ ПАСБИЩА - Едно място, където човек може да се слее с природата и да почерпи от силата на земята, гората и въздуха