Ветеринарна клиника Есковет
 
Посетете ни във Facebook

 

 

Ехдграфия и ренгенография
Лечение и имунизации
Ехография и рентген  

Това е метод за активна имунизация, чрез който дозирано се въвеждат в организма антигени (живи, отслабени или убити микроорганизми, части от тях или продукти от тяхната дейност). По такъв начин имунната система на ваксинирания организъм изгражда имунитет срещу ваксиналния щам. Клиниката предлага голям брой ваксини, подхдящи за всеки домашен любимец.

Ваксинации
  Знаете ли, че...
Кърлежите не търсят активно своите гостоприемници (куче или котка). Те са в тревата, и когато гостоприемникът мине покрай тях, те се закачат за него. Kърлежът, обаче не се впива безразборно в тялото на животното, а търси места с мека и нежна кожа
 
  Вирусната левкемия е заболяване на кръвоносната система при котките, което се проявява със злокачествено разрастване на кръвотворната тъкан, нарушаване процеса на зреене на кръвните клетки с образуване предимно на млади клетки.
   
   

Причинителят е вирус, наречен FeLV, който може да се развива при кучета, котки и при човека. Левкемията се среща рядко при котките и това може да се обясни с наличието на имунитет, в резултат на постоянни реинфекции с малки дози от изключително разпространения вирус.Източник на инфекцията обикновено са заразени котки. Вирусът се предава контактно и аерогенно, а също чрез храната и урината, както и от майката на малките. Възможно е и неговото предаване чрез бълхите. Котки, които са носители на вируса може да не развият заболяването, но да бъдат потенциално опасни за други животни.
Клиничните признаци на левкемията са – рязко и безконтролно увеличаване на левкоцитите, съпроводено с ред различни клинични признаци-увеличение на лимфните възли, разстроено храносмилане, вялост, отслабване, анемия. Развиват се също асцит, увеличен далак, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Острата форма на заболяването се съпровожда с треска. Често се развиват плеврит, пневмония и др. съпътстващи заболявания.
До момента няма лечение на заболяването. Ракът, предизвикат от този вирус е нелечим и повечето ветеринарни лекари препоръчват евтаназия.

За щастие и у нас вече има ваксина срещу това заболяване. Това е Purevax® на Merial. Препоръчва се за ваксинация на котки над 8 седмична възраст от рискови райони. Ваксината се предлага самостоятелно и комбинирано срещу котешка левкемия, ринотрахеит, калицивироза, хламидиоза и панлевкопения. Продължителността на имунитета е една година за ринотрахеит, калицивирус, хламидиоза и левкемия и три години за панлевкопения. 

Защо да се ваксинират котките‭?

Вашата котка живее у дома,‭ ‬никога не излиза и следователно няма как да се разболее от инфекциозна болест‭?! ‬Това е една от заблудите сред собствениците на котки.‭ ‬Независимо,‭ ‬че вашият любимец не излиза навън,‭ ‬той е застрашен от редица инфекциозни заболявания.‭ ‬Опасните вируси могат да проникнат в дома ви чрез вашите дрехи,‭ ‬обувки и по въздушен път. 

Едни от най-опасните за котките заболявания са:‭
• ‬ПАНЛЕВКОПЕНИЯ‭ ‬-‭ ‬широко разпространено заболяване,‭ ‬което се проявява с треска,‭ ‬храносмилателни и репродуктивни смущения,‭ ‬силно намален брой на левкоцитите в кръвта.‭ ‬Често завършва със смърт.‭
• ‬ХЕРПЕСЕН РИНОТРАХЕИТ‭ ‬-‭ ‬заболяване,‭ ‬особено характерно при събиране на голям брой котки на едно място-развъдници,‭ ‬изложби или бездомните животни на улицата.‭ ‬Протича с възпалителни процеси в горните дихателни пътища-ринит,‭ ‬фарингит,‭ ‬трахеит,‭ ‬често и конюнктивит.‭ ‬Почти винаги заболяването се усложнява с вторични бактериални инфекции. ‭
• ‬КАЛИЦИ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ‭ ‬-‭ ‬изключително разпространено заболяване.‭ ‬Засяга горните дихателни пътища.‭ ‬Протича с ринит,‭ ‬конюнктивит,‭ ‬болезненост в ставите и двигателната мускулатура.‭ ‬При тежки форми завършва летално.‭
• ‬ХЛАМИДИОЗА‭ – ‬силен конюнктивит,‭ ‬ринит,‭ ‬признаци на пневмония.‭ ‬Често нелекуваните котенца ослепяват.‭ ‬Заболяването може да бъде опасно и за хората.‭
• ‬БЯС‭ ‬-‭ ‬смъртоносно за хора и животни заболяване.‭ ‬Ваксинирането против бяс е задължително‭!‬ 

 Периодът от‭ ‬6-‭ ‬до‭ ‬16-‭ ‬седмична възраст е най-опасен за малките котета.‭ ‬През този период техният имунитет е нисък и риска да развият инфекциозно заболяване е голям.‭ ‬След изчезване на коластралния‭ ‬/майчин/‭ ‬имунитет,‭ ‬придобит по време на бозаенето до момента на първата ваксинация котетата са изключително чувствителни.‭ ‬Правилно и своевременно направената ваксинация осигуряват адекватна защита както на малките котета,‭ ‬така и на възрастните животни.‭ ‬Ваксината стимулира изграждането на антитела срещу съответните заболявания.‭ ‬Тъй като всяка котка е уникална и се отглежда при различни условия,‭ ‬ваксинациите се извършва само от ветеринарен лекар след задължителен преглед и обезпаразитяване или изследване на изпражненията за наличие на паразитни яйца.

Кога и колко пъти трябва да ваксинираме котката си‭?‬
От най-ранна възраст на малките котенца се правят няколко поредни ваксини.‭ ‬Първоначалната ваксинация не е напълно ефективна,‭ ‬поради все още незрялата имунна система.‭ ‬Повторната реваксинация осигурява изграждането на достатъчна защита.‭ ‬При възрастните животни е достатъчна ваксинация веднъж годишно.

Каква да бъде ваксината‭?‬
Понякога котката може да бъде скрит носител на инфекциозно заболяване.‭ ‬В такъв случай ваксинирането с жива‭ ‬/атенуирана/‭ ‬ваксина може да предизвика проява на признаци на съответното заболяване.‭ ‬Консултирайте се с ветеринарен лекар.‭ ‬Той ще прегледа и ваксинира вашата котка,‭ ‬следвайки правилната ваксинална програма и ще използва най-добрата ваксина. 

Не забравяйте:‭
‬1.‭ ‬Ако отскоро сте собственик на котенце‭ ‬-‭ ‬не отлагайте прегледа при ветеринарен лекар‭! ‬Вашият нов любимец се намира в изключително уязвим и рисков период.‭
‬2.‭ ‬Редовно обезпаразитявайте вашата котка и следете за времето на следващото ви посещение.‭
‬3.‭ ‬Не пропускайте ваксинации‭! ‬ 

Така,‭ ‬получавайки грижите и вниманието,‭ ‬които заслужава вашата котка ще се радва на дълъг живот заедно с вас‭!

Ваксинация на котки и кучета

Ваксинациите са нещо, на което трябва да обърнат внимание не само собствениците на кучета, но и на котки.
Най-опасни и разпространени инфекциозни болести при кучетата са чумата (гана), инфекциозен хепатит, парвовироза, лептоспироза, бяс, а при котките: вирусен ринотрахеит, калицивирусна инфекция, котешка панлевкопения, хламидиоза и бяс.
Разбира се, всички тези болести е по-лесно да се предотвратят, отколкото да се лекуват.

Цялата информация за проведените ваксинации и имунизации се записва във ветеринарния паспорт, който се издава от ветеринарния лекар. Посочва се вида на ваксината и датата на ваксиниране. Това е особено важно, ако имате намерение да участвате в изложби или планирате да пътувате с вашия домашен любимец в страната или в чужбина.
Кога се извършват ваксинации?
В детска възраст кученцата се ваксинират трикратно. Като най-ранна възраст за ваксинация се посочва 42-45-я ден.
След това до навършване на 90 дневна възраст се поставят още 2 ваксини, като последната е седемвалентна и включва и бяс.
От тук нататък животните се реваксинират само веднъж годишно.

Котенцата се ваксинират за първи път на минимална възраст 8 седмици с поливалентна ваксина срещу херпесвироза, калицивироза, панлевкопения и хламидиоза, с последваща реваксинация след 4 седмици със същата ваксина плюс ваксина срещу бяс. За да се постави тази втората ваксина е необ ходимо котенцето да има навършени минимум 3 месеца.
В най-ранна възраст високото равнище на антитела в кърмата на майката, с която се хранят кученцата и котенцата, дава висока защита, затова ваксинирането в този период е неефективно.

Възрастните животни се ваксинират веднъж годишно, всяка година.
Активен имунитет се изгражда не по-рано от 10 дни след датата на ваксинацията, затова в този период домашните любимци трябва да бъдат внимателно наблюдавани, така че да не се допуска преохлаждане.Не е добре да бъдат извеждани на улицата и да се срещат с други животни; не се препоръчва да ги къпете в следващите 3-4 дни след ваксинацията.
В случай на контакт с вече болно животно или при болест в ранен етап на развитие е възможно да се използват хиперимунни серуми. Серумът представлява готови антитела срещу вирусни заболявания при кучета и котки и осигурява пасивен имунитет в продължение на 2 седмици.
Правила за вакцинациите:
1. Могат да бъдат ваксинирани само клинически здрави животни.
2. Минимум 3-4 дни преди ваксинация трябва да се направи обезпаразитяване, тъй както глистите произвеждат токсини, които водят до отслабване на имунната система и правят ваксината неефективна.

3. Ваксинирането (особено първата ваксинация) трябва обезателно да се извърши от ветеринарен лекар в клиника, защото в някои случеи, дори и много рядко се получават странични ефекти (като различни алергични реакции, анафилаксии). Ето защо, при животни за които е известно че в предходните ваксинации са реагирали с усложнения, предварително се третират с антихистаминен препарат.

Кастрация‭ (‬стерилизация‭) ‬на животни‭

Съществуват множество мнения по повод кастрацията и стерилизацията на домашните животни.‭ ‬Под термините кастрация и стерилизация се разбира изкуствено премахване на репродуктивните способности на организма.

В тази статия даваме отговор на най-често задаваните въпроси за кастрацията при домашните любимци,‭ ‬за да можете по-лесно да вземете решение дали да предприемете процедурата.

Какви са плюсовете на кастрацията и стерилизацията:

‭• ‬Продължителността на живота на стерилизираните животни е средно по-дълга с‭ ‬1,5‭ ‬-‭ ‬2‭ ‬години.

‭• ‬Стерилизираните животни са по-спокойни,‭ ‬по-малко агресивни‭; ‬при тях изчезва тревожното поведение и стремежа да избягат.‭ ‬Животните стават по-послушни и управляеми.

‭• ‬У тях изчезват всички хормонални проблеми,‭ ‬а стопаните не биват тормозени с вой и мяучене по цели нощи,‭ ‬изчезва маркирането с урина по килими,‭ ‬тапети и мебели.

‭• ‬Вашият питомец няма да страда често от такива тежки заболявания като простатит,‭ ‬пиометра,‭ ‬кисти и тумори на яйчниците,‭ ‬матката,‭ ‬тестисите и млечните жлеци.‭

• При стерилизирани в ранна възраст животни почти изчезва вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза.‭

• ‬най-новите изследвания показват,‭ ‬че при стерилизирани в ранна възраст животни‭ (‬още преди настъпване на първия еструс‭) ‬вероятността за развиване на хормонално зависим рак на млечната жлеза е около‭ ‬2%.‭ ‬Със всеки следващ цикъл процента нараства драстично.

ВАЖНО Е ДА ЗНАЕТЕ:‭
• ‬Половият акт е необходим на животните само за създаването на потомство

‭• ‬Животните нямат способността да мислят логично,‭ ‬те не се измъчват от разкаяние и съжаление за неспособността си да създадат потомство‭

• В зряла възраст при много животни възниква необходимост за кастрация или стерилизация по медицински причини,‭ ‬но рисковете,‭ ‬свързани с упойката се увеличават

Все пак стерилизацията на домашните любимци има и някои минуси:

‭• ‬Кастрацията се извършва под обща анестезия,‭ ‬а всяка анестезия представлява известен риск за животното,‭ ‬макар и не висок при здрави,‭ ‬млади животни.

‭• ‬Всяка оперативна интервенция в организма,‭ ‬може да бъде придружена от усложнения.‭ ‬Колкото по-висока е квалификация на хирурга,‭ ‬по-малка е вероятността от възникване на усложнения,‭ ‬но такива може да има дори и при перфектно техническо изпълнение.

‭•‬При някои по-пълни женски след стерилизацията може да се развие несдържане от уриниране‭ (‬изпускане‭)‬,‭ ‬което обикновено лесно се овладява при назначаването на съответните препарати.‭

• ‬Говори се,‭ ‬че кастрираните котки са по-склонни към появата на камъни в бъбреците,‭ ‬но в научната литература няма потвърждение на този факт.

Оперативното кастриране не се явява уникална или сложна операция,‭ ‬но разбира се трябва да се извърши в стерилни условия.‭
‬Операцията при мъжките се заключава в отстраняване на тестисите.‭
‬При женските операцията е по-сложна и спада към коремните операции.‭
‬За стерилизацията хирургът се нуждае от достъп до коремната кухина през който може да отстрани яйчниците или яйчниците заедно с матката‭ (‬за предпочитане е втория вариант‭)‬,‭ ‬защото по този начин матката остава без хормонална регулация от страна на яйчниците и това е причина за нейното възпаление или туморно израждане.‭

Ето и отговори на някои от най-често задаваните въпроси,‭ ‬задавани от собствениците на животни по време на консултации преди операцията за кастрация:‭

Кога,‭ ‬на каква възраст е най-добре да бъде кастрирано животното‭?

Най-подходяща възраст за кастрация е‭ ‬6‭ ‬-‭ ‬8‭ ‬месеца,‭ ‬още преди да е настъпила полова зрялост.

Как да подготвим животното за операция‭?
‬Тази операция се извършва под обща анестезия и изисква известна подготовка,‭ ‬а именно:‭ ‬8-12-часов режим на глад.‭ ‬В рамките на‭ ‬4-6‭ ‬часа преди операцията,‭ ‬не се препоръчва даването на вода.

Колко време ще се възстановява животното след операцията‭?
‬От анестезията животното се възстановява първите дни,‭ ‬след това трябва в срок от‭ ‬10‭ ‬дни да се обработват шевове‭ (‬ако има такива‭) ‬и да се следи за разкъсване на шевове при лизане.‭ ‬Обикновено се препоръчва вашият домашен любимец да носи специална следоперативна яка.‭ ‬След отстраняване на конците не са необходими други специални грижи.‭

Трябва ли животното да е раждало,‭ ‬за да е здраво‭?
‬Не,‭ ‬за да е едно домашно животно здраво,‭ ‬изобщо не е необходимо да е раждало.

Истина ли е,‭ ‬че кастрираните животни затлъстяват‭?
‬Увеличението на теглото на животното след кастрация,‭ ‬от което много често собствениците се страхуват,‭ ‬просто не е пряко следствие от операцията,‭ ‬а зависи до голяма степен от храненето на животното и от неговата генетична предразположеност към пълнеене.‭ ‬Освен това има много храни от висок клас,‭ ‬създадени специално за стерилизирани животни,‭ ‬които може да давате на вашия домашен любимец,‭ ‬за да го предпазите от такъв проблем.

Какво е по-добре‭ – ‬стерилизацията или даването на таблетки против разгонване‭?
‬Отговорът е недвусмислен‭ ‬-‭ ‬по-добре е стерилизацията.‭ ‬Тя се препоръчва защото продължителната употреба на всички фармакологични средства,‭ ‬предназначени за облекчаване на симптомите при разгонване води до сериозни хормонални проблеми в организма и често причинява възпалителни заболявания на матката и яйчниците,‭ ‬а впоследствие и тумори на млечните жлези.

Основни грешки при отглеждането на животни,‭ ‬които водят до заболявания‭ ‬

Животното у дома носи радост и положителни емоции.‭ ‬Но за съжаление много хора не знаят как да отглеждат домашен любимец в градската среда.‭
‬Появяват се проблеми със съсипани мебели,‭ ‬неподчинение,‭ ‬както и редица болести,‭ ‬някои от които много опасни.‭
‬Тази статия описва‭ ‬препоръки за недопускане на най-често срещаните грешки на собствениците на домашни любимци.

Често допускани грешки от собствениците на кучета:‭

Грешка:‭ ‬при дресиране на кучето.‭ ‬
Кучетата,‭ ‬от малките йоркшири до големите ловджийски хрътки,‭ ‬се нуждаят от обучение и послушание.‭ ‬Непокорното куче може лесно да бъде сгазено от кола,‭ ‬да изяде отровни примамки,‭ ‬да се сбие с бездомните кучета,‭ ‬да бъде наранено и одрано по очите по време на бой с котки и т.н.‭
‬Помнете‭ ‬-‭ ‬послушно животно‭ ‬-‭ ‬щастлив собственик и щастлив домашен любимец‭!

Грешка:‭ ‬кучето да не се води на каишка и с наморник.‭ ‬
Научете кучето си да ходи на каишка и с наморник.‭ ‬Поводът ви предпазва от това да загубите домашния си любимец.‭ ‬А също,‭ ‬така можете да избегнете инциденти,‭ ‬ухапвания и сбивания.‭

Грешка:‭ ‬неправилно хранене.‭ ‬
Необходимо е да се определи вида на храната и домашна храна да не се бърка със специалната храна за животни.‭ ‬За храненето трябва да се консултирате с ветеринарен лекар.‭ ‬Той ще препоръча за вашия домашен любимец необходимия здравословен хранителен режим,‭ ‬ще ви посочи готови висококачествени храни.‭
‬Не забравяйте правилото‭ ‬„Да не прехранвам кучето си‭!”‬.‭ ‬Наднорменото тегло също допринася за развитието на различни заболявания както на стомашно-чревния тракт,‭ ‬така и на сърдечно-съдовата система.‭

Кучето не бива да се храни преди разходка или да му се дава твърде много храна наведнъж.‭ ‬Това може да доведе до преплитане на червата,‭ ‬което от своя страна без нужната лекарска помощ може да доведе до смъртта на животното.

Грешка:‭ ‬липсата на профилактика на заболяванията и защита срещу паразити.‭ ‬
Не забравяйте да извършвате‭ ‬профилактично третиране срещу бълхи,‭ ‬кърлежи и комари,‭ ‬тъй като те са носители на опасни заболявания.‭ ‬Животното трябва да се ваксинира своевременно срещу основните вирусни и бактериални инфекции,‭ ‬да бъде обезпаразитявано за глисти и тении.‭

Грешка:‭ ‬твърде много опасности в дома.‭ ‬
Не забравяйте да подготвите апартамента за появата на животното‭ ‬-‭ ‬отстранете опасните неща и предмети.‭ ‬Това са преди всичко изолации на проводници,‭ ‬съхраняване на недостъпни места на домакински химикали и отровни растения.‭

Грешка:‭ ‬неподходящи играчки и храни.‭ ‬
Искате ли да го поглезите с кости за гризкане или бисквитки,‭ ‬да го зарадвате с нова играчка‭? ‬Изберете подходящия размер‭ ‬-‭ ‬твърде малките по размер храни или играчки могат да предизвикат блокиране на хранопровода или тънките черва и тогава ще се наложи операция за премахване на чуждо тяло.‭

Грешка:‭ ‬неправилния избор на място за домашния любимец.‭ ‬
Поставете легло за вашия домашен любимец далеч от опасни предмети,‭ ‬на уединено място,‭ ‬но така че той да не се чувства самотен и излишен.‭

Грешка:‭ ‬неправилно физическо натоварване.‭
‬В периода на растеж трябва да следите състоянието на опорно-двигателния апарат‭;‬ не претоварвайте с физическа активност кученцето си,‭ ‬а за възрастните кучета опитайте да осигурите активен живот и социална адаптация.‭ ‬Те ще ви се отблагодарят‭!

Чести грешки,‭ ‬допускани от стопаните на котки:‭

Грешка:‭ ‬малко внимание за възпитанието на котката.‭ ‬
Котките,‭ ‬също като кучетата се нуждаят от‭ „‬дресировка‭”‬,‭ ‬в противен случай те могат да се държат като‭ „‬диви животни‭”‬,‭ ‬които се нахвърлят върху хората и чупят вещи.

Грешка:‭ ‬липса на необходимите условия и комфорт.‭ ‬
Осигурявайте всички необходими удобства на вашата котка:‭ ‬място за точене на ноктите,‭ ‬играчки за активен живот и преди всичко‭ ‬-‭ ‬любов и грижа‭!

Грешка:‭ ‬неправилно хранене.‭ ‬
Котките са по-претенциозни към храненето от другите животни‭;‬ избирайте по-добрите храни,‭ ‬ако им готвите и по-качествените марки консерви,‭ ‬ако ги храните с готови храни.‭

Грешка:‭ ‬твърде много опасности в дома.‭ ‬
Котките страдат от не по-малко заболявания от кучета и също се нуждаят от определени условия за живот в градски апартамент.‭ ‬Изолирайте ги от много малки предмети‭ ‬-‭ ‬конци,‭ ‬ластик,‭ ‬кабели,‭ ‬отровни растения,‭ ‬лекарства и домакински химически препарати‭; ‬затваряйте прозорците и балконите,‭ ‬за да избегнете нежелани инциденти.‭

Грешка:‭ ‬липсата на мерки за профилактика на заболяванията и защита срещу паразити.‭ ‬
Навременното ваксиниране ще осигури защита на вашата котка срещу вирусни и бактериални инфекции‭; ‬обезпаразитяването на всеки два месеца срещу вътрешни паразити,‭ ‬бълхи и кърлежи ще спести на вашия домашен любимец много неприятности.‭

Папагалите,‭ ‬канарчетата и другите птици се нуждаят от не по-малко грижи от котките и кучетата.‭
‬Те се нуждаят от‭ ‬просторна клетка,‭ ‬основно почистване,‭ ‬гранули за храносмилането,‭ ‬минерални камъни за шлайфане на клюна,‭ ‬добре балансирана храна,‭ ‬пресни плодове и вода.‭ ‬Дори всяка птица се нуждае ежедневно от упражнения и социализация.‭ ‬
Опитайте се да не оставяте птицата на слънце или в студена стая.‭ ‬Внимателно следете оперението й и общото състояние.‭ ‬Ако имате някакви съмнения,‭ ‬консултирайте се с ветеринарен лекар‭ ‬-‭ ‬той ще отговори на всички ваши въпроси.

Зайците,‭ ‬морските свинчета,‭ ‬хамстерите и чинчилите‭ ‬също се нуждаят определени условия за пълноценен и дълъг живот в апартамент.‭
‬Преди да купите такова животно,‭ ‬прочетете литература за грижите за отглеждането им.‭
‬Чистата клетка,‭ ‬висококачествената храна,‭ ‬прясната вода и ежедневните упражнения ще направят вашия домашен любимец щастлив.‭ ‬
Разходките в апартамента трябва да бъдат безопасни,‭ ‬така че проверете внимателно и премахнете възможността за прегризване на проводници,‭ ‬найлонови торбички,‭ ‬пластмасови кутии,‭ ‬не допускайте достъп до храни и растения,‭ ‬които са опасни за консумация.‭ ‬
Зайците и морските свинчета трябва задължително да се имунизират и редовно да се обезпаразитяват‭!

Спазването на тези простички правилата за отглеждане на домашно животно в градски условия не е трудно и ще помогне да избегнете много от живото застрашаващите болести и наранявания и ще направи живота на вашия домашен любимец удобен и щастлив.

Като превантивна мярка е необходимо да посещавате ветеринарен лекар‭ ‬1-2‭ ‬пъти годишно,‭ ‬за да може да бъдат открити рано евентуални признаци на заболявания и лекувани навреме.

Не забравяйте‭ –‬ профилактиката е важна,‭ ‬тя предотвратява заболяването и пести време,‭ ‬пари и страдание на животното и стопанина‭!

    Раотно време

НЕБЕСНИТЕ ПАСБИЩА - Едно място, където човек може да се слее с природата и да почерпи от силата на земята, гората и въздуха